Recital%20directe%20(2)_edited.jpg

Foto: Ricard Fadrique

XAVIER CARLES & XAVIER BATLLÉS

"Ànima Nua"

  • YouTube - Grey Circle

Ànima nua és el 5è àlbum fruit de la col·laboració entre el lletrista, intèrpret i rapsoda Xavier Carles i el músic, productor i arranjador Xavier Batllés. Els dos Xaviers, fidels a l’estil que els caracteritza, tornen a presentar-nos un recull de textos poètics amb arranjaments musicals al servei de la paraula. En aquest nou treball, aprofundeixen en la seva manera de combinar la poesia amb la cançó d’autor.

 

A Ànima nua, a més a més de vuit cançons d’autoria pròpia, hi trobem una curiosa versió de la cançó “Compte enrere” del cantautor Miquel Pujadó (amb intervenció del propi autor); una versió també de “Ma tristesa” de Lluís Llach (tema de l’àlbum “Com un arbre nu” del 1972); dos textos dels anomenats “poetes maleïts” Arthur Rimbaud i Charles Baudelaire amb música del gran Léo Ferré, i un fragment del volum poètic “Flors de sang”, d’Apel·les Mestres, que, en temps de la Gran Guerra, fou una denúncia contra l’autoritarisme irracional i els enemics de la pau.

 

Ànima nua és un cant poètic a la sensibilitat, a l’amor i a la llibertat, sense deixar de banda altres aspectes més obscurs de la condició humana.

Xavier Carles

Poeta, lletrista i adaptador. Ha editat cinc discos de cançó i poesia musicada, produïts i arranjats per Xavier Batllés. En aquests treballs discogràfics hi han participat una seixantena de músics i vocalistes, entre els quals Toti Soler, Paco Ibáñez, Jaume Sisa, Carles Benavent, Eliseo Parra, Quico Pi de la Serra, Manel Joseph, Rusó Sala, Laura Simó, David Pastor o Pau Figueres. Ha adaptat al català cançons de Léo Ferré, Georges Brassens i Boris Vian pel disc "Petita Festa", de Gemma Humet i Toti Soler, en què també posa veu a la part recitada d'un dels temes. L'any 2017 guanyà el segon premi a la Mostra Literària del Maresme amb el poema “Desconeguda”, que més tard donaria títol a un del seus treballs discogràfics.

 

Xavier Batllés

Músic amb gairebé 50 anys de professió, ha impulsat des de l'origen propostes culturals de gran significat a casa nostra: músic amb Ovidi Montllor, Ara va de bo, Orquestra Mirasol (és seu l'emblemàtic tema 'To de re per mandolina i clarinet'), i ha participat en una llarga llista de treballs i col·laboracions com a arranjador, compositor i productor, entre molts altres per a Gato Pérez, M. del Mar Bonet i Marina Rossell (arranjament i bandúrria a "La gavina"). Des del 2014 forma equip creatiu amb Xavier Carles i aquesta producció conjunta potser és la de més pes i entrega actualment.

 

Els músics i l'equip tècnic

Com en els quatre àlbums anteriors, Ànima nua compta amb la participació de músics i vocalistes de gran nivell, entre els quals destaquen Josep Ma Duran, Javier Mas, Quim Ollé, David Pastor, Inma Ortiz, Laura Espejo i Yadira Ferrer.