top of page
ROS_promo_1_lidialimones.JPG

Fotos: Lidia Limones

Ros "De la terra"

ROS és el nou projecte del músic català Ricard Ros i Roig, centrat en el sac de gemecs (la cornamusa catalana). El sac és l’instrument vertebrador d’un relat contemporani a cavall entre tradició i modernitat. 

 

"De la terra", el primer treball discogràfic de ROS, esdevé una declaració d'intencions on reimagina la seva tradició, rememorant paratges, personatges i temps passats, però sobretot reivindicant l’ara. Una visió pròpia i rebel de la tradició del Baix Llobregat; més concretament de la seva vila, Sant Boi. Un alè que bufa als records d’infantesa i també lluita pel reconeixement del pla del Llobregat com antiga terra de sacaires.

 

El repertori es nodreix de noves composicions i de peces tradicionals posant en primer terme el sac de gemecs. Les noves peces, reivindicatives i punyents, s’acompanyen d’electrònica amb sintetitzadors i caixes de ritmes, així com d'instruments de la tradició com flautes, violí, trompeta, guitarres, percussions i veu. 

 

"De la terra" és la cara A d'un disc complet que es publicarà en format vinil i representa la vida i la seva part lluminosa, el dia, la creació, allò que creix perquè ho hem plantat, que creix perquè ho reguem i que viu perquè l'alimentem d'amor.

 

"De la terra" és també una oda a la pagesia, perquè en soc fill i net i perquè encara treballo la terra i li dono vida. Els nostres avis van ser els últims de la família que es van poder guanyar la vida plenament treballant la terra i aquest ofici, en perill d'extinció, forma part de com he crescut i viscut, forma part de mi, del meu present, i la meva infantesa. Assegura Ricard Ros i Roig.

 

ROS és un viatge amb força i impacte, que fa olor de terra, que s’acompanya de la força de qui l’estima i la treballa; és un crit a l’acció als qui avui habitem la tradició i la fem viva.

 

Crèdits tècnics:

Ricard Ros: sac de gemecs, whistles i low whistles, bouzuki, sintetitzadors, caixes de ritmes i producció.

Àxel Blazquez: pandero quadrat, pandereta i flabiol i tamborí.

Marta Barbero: violí.

Laura del Pino: veu a "Lu d'Aielo" i trompeta.

Ciscu Cardona: guitarra acústica a "Arlovins" i "Sac buit".

Luis Peixoto: mandolina a "Arlovins" i producció i bouzuki de "Juno".

Roger Felez: guitarra espanyola a "Lu d'Aielo".

Carles Belda: veu a "Lu d'Aielo".

 

Gravat a la Cambra de Cal Minyonet de Sant Boi per Ricard Ros Roig (2022).

Gravat, mesclat i produït per Ricard Ros i Roig.

Masteritzat per Jan Valls i Miralles.

Ricard Ros i Roig (Sant Boi de Llobregat, 1981) ha format part dels grups "RIU" i "Qui hi ha?", amb qui ha creat i gravat set discos. Músic, tècnic de so i pagès, toca el sac de gemecs, la gaita irlandesa, la gaita gallega, les flautes irlandeses, el bouzuki i les caixes de ritmes.

 

Músic autodidacte, ha rebut classes magistrals de mestres gaiters, flautistes i bouzuquistes com Anxo Lorenzo, John McSherry, Michael McGoldrick, Anton Davila, Marttino Vacca, Xosé Liz, Fernando Barroso, Marcos Campos i Luís Peixoto.

 

En la seva trajectòria com a músic Ricard Ros i Roig ha participat amb els seus grups a festivals i escenaris destacats de l'escena folk com el Festival Internacional do Mundo Celta de Ortigueira, el Getxo Folk, el Folkomillas de Colindres, l'Eragail Arts Festival a Irlanda, el Tocatí de Verona a Itàlia, el Festival Tradicionàrius a Barcelona, la Trobada de Buners d'Andorra, la Fira Mediterrània de Manresa, el FIMPT de Vilanova, el Desfolcat, el Sauga Folk, la Sala Apolo i l'Auditori de Barcelona.

  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
bottom of page