
Foto: Elisabet Mateu
Oller i Guerra "Miracle i misteri"
"Miracle i misteri" constitueix el primer treball discogràfic d'Oller i Guerra i presenta un recull de composicions molt personals dels seus autors. Les cançons que componen l’àlbum fan al·lusió a diferents moments, etapes, processos de la vida. Cadascú hi aporta les seves vivències, però no deixen de ser vivències universals que transporten l’oient al seu món i a la seva interpretació. Sentiments com la tristesa, la calma o l’esperança, el dol per la pèrdua d’un ésser estimat o l’emoció d’estar esperant un infant es mesclen en aquesta obra delicadament esculpida. No és casual, doncs, que al repertori original del duet, s’hi sumin composicions i poemes d’amics. Una intenció de compartir i connectar lliga les peces d’aquest conjunt.
El disc combina cançons a duo i a trio. D’aquesta manera, s’evidencia la conjugació de l’essència dual del projecte, més íntima i introspectiva, i l’expansió del trio, més vibrant i energètica. A la vegada, intervé un altre eix que distingeix les peces vocals de les exclusivament instrumentals, separant el missatge verbal del purament abstracte. Les lletres tenen un sentit poètic més enllà del musical. Començant pels dos colpidors poemes musicats, “Sonet despert” de Manel Marí i “Que cadascú siga amb els altres” de Francesc Aledón, però també incloent els versos de Jaume Guerra, escrits per ser recitats, així com cantats. Dues fantàstiques composicions, “Pluja i llum” (originalment “1996”), de Joan Codina, i “Ja vindràs” (originalment “A lovely way to spend a morning”), de Jordi Pallarés, clouen les aportacions amistoses que complementen l’àlbum, l’última amb la col·laboració de Roser Cruells de Els Catarres a la veu.
"Sonet despert" apropa l’oient a la contemplació des de fora, concretament de l’experiència de canvi que produeix l’alba. El pas de la nit al dia, de la disbauxa al treball, tots dos elements amb les seves bogeries. També amb aquest estat d’ànim tranquil i relaxat però en aquest cas actiu, trobem "Chillin", una dansa entre contrabaix i piano que ens convida a gaudir sense presses i encuriosits. La vibrant "Que cadascú siga amb els altres" és una crida a estimar-se i a estimar els altres, sense condicions, acceptant-nos tal com som; és una crida a la diversitat i a les diferents maneres d’estimar.
"Calma" és una expressió de contrastos: voler encaixar, no trobar-se, eufòria infinita, patiments intensos. Un cant agredolç a recuperar el control i alhora rememorar un temps boig i irrepetible. Moments que ens aboquen al plor. "Pluja i llum" parla d’aquesta necessitat humana i de com deixar fluir l’aixeta després de tants anys de repressió, una tasca difícil però necessària. A través de l’aprenentatge amb el plor d’un nadó, aquesta cançó vol fer visible un dels tabús més arrelats en la societat, sobretot en els homes. Caldria respectar i facilitar el plor, no penalitzar-lo, i així afrontar les diferents emocions i viure en pau, aprendre a conviure amb les angoixes, les pors, les incògnites de la vida. On ens porta el futur? Quan acabarà aquest patiment? Fins quan durarà aquesta situació? La incertesa, l’espera eterna, el trasbals constant, la resiliència forçada són neguits que la pandèmia ha aguditzat. Encarar-los sense més remei ens ha fet créixer, aprendre a viure un present incòmode i fins i tot gaudir en els moments més adversos. De tot això ens parla el tema cíclic de "Fins quan".
Amb "Blue song for Blues", acomiadem la Blues en el seu viatge al paradís dels gats. És una cançó de dol, una balada trista, un poema de lament, una marxa fúnebre. Però alhora és un cant a la vida viscuda, un missatge càlid d’esperança i serenor. A l’altre costat de la vida, o just a continuació, el naixement. L’emoció de la nit de Reis durant nou mesos, una cançó de bressol per a l’arribada de la persona més important de la teva vida i que et canviarà per sempre, esperant els ulls més intensos i amb més amor que mai t’han mirat: "Ja vindràs". Finalment, la sensació més increïble que mai viuràs, el naixement de la teva filla. "Nelita". Alegria sense límits. Una cançó per ballar, per jugar, per celebrar la vida.
Crèdits tècnics:
Jaume Guerra, contrabaix i veu.
Víctor Oller, piano.
Adrià Claramunt, bateria.
Roser Cruells (Els Catarres), veu a "Ja vindràs".
Enregistrat i mesclat per Jaume Figueres als Estudis Ground, entre 2021 i 2022.
Masteritzat per Ainsley Adams.
Foto de portada: Víctor Oller.
Disseny gràfic: Jaume Guerra.
Concerts de presentació:
9 d'abril - València.
10 d'abril - Barcelona.
24 d'abril - Benitatxell (Alacant).
1 de maig - Centelles (Barcelona).
13 de maig - Manacor (Mallorca).
14 de maig - Palma de Mallorca.
14 de maig - Artà (Mallorca).
19 de maig - Sant Cugat (Barcelona).
28 de maig - Ripollet (Barcelona).
4 de juny - Festival de Jazz de Pedreguer (Alacant)
5 de juny - La Pobla de Vallbona (València).
16 de juny - Castelló de la Plana.
21 d'agost - Orba (Alacant).