top of page
DSCF0543.JPG

Nora Buschmann "De Berlín a Buenos Aires"

  • Instagram - Grey Circle

La guitarrista alemanya Nora Buschmann ha transitat pel repertori de la guitarra clàssica, des del més visitat –Heitor Villa-Lobos, Regí Sainz de la Maça, Manuel de Falla– al més contemporani –Carlo Domeniconi, o Carlos Aguirre– amb una tendència per les trobades i les complicitats que ha establert amb guitarristes de cultures molt diferents de la seva.

 

Sense voler ancorar-se sempre al mateix programa d'alguns concerts de guitarra clàssica, Buschmann s'ha distingit per una constant curiositat per establir vincles musicals i vivencials amb Grècia, Espanya i Argentina.

 

En aquest viatge incessant, vital i musical, que l'ha portat en nombroses ocasions a Argentina, ha sorgit de manera natural l'impuls de plasmar en un enregistrament, la seva atracció per una de les cultures guitarrístiques més riques que puguem trobar. Una relació d'admiració mútua que justifica, per si mateixa, l'elecció de Carlos Moscardini com a autor central d'aquest enregistrament.

 

A "De Berlín a Buenos Aires", la guitarrista alemanya interpreta un programa dedicat a la música del conegut músic argentí amb les aportacions del jazzman argentí Guillermo Calliero a la trompeta, Federico Díaz, brillant guitarrista argentí establert a Nova York, Lisa Bause, violinista alemanya (membre fundador del grup Las Migas) instal·lada a Almeria, Ramón Olivares, líder del grup de jazz flamenc Oleandole, i la cantant Emilia Danesi, la nova veu del tango. Destacables són també les aportacions de Darío Polonaro al bandoneó, instrument, és clar, que no podia faltar, i el magnífic clarinetista Marcelo Moguilevsky, un creador genial.

 

La guitarra neta i potent de Buschmann, amb la seva precisió de concertista, brilla entre la tímbrica d'aquest grup selecte de músics, que ens ofereixen una nova lectura de les obres de Moscardini.

Nora Buschmann és una solista per a guitarra de fama internacional nascuda a Berlín. Després d'estudiar al Conservatori "Franz Liszt" a Weimar i després a Colònia, va guanyar diversos premis en concursos internacionals.

 

Els seus programes uneixen la música de diferents tradicions i regions com a resultat d'un intercanvi musical fluid amb importants compositors contemporanis com C. Domeniconi, D. Bogdanovic, J. Falú, C. Moscardini i P. Bellinati entre d'altres.

 

Realitza freqüents gires per Europa i Amèrica del Sud. És convidada a grans festivals de guitarra on, a més d'interpretar la seva obra, dicta masterclasses i actua com a jurat. Actualment, és professora titular a la Universitat de Música de Rostock (Alemanya).

 

La discografia de Nora Buschmann inclou: "Live in Bern" (1999), que conté un repertori eminentment clàssic, "Suite Orientale" (2003), en què explora obres inspirades al Pròxim Orient i al Mediterrani, i "Apassionata. Llatina" (2007), en què interpreta, entre altres, folklore argentí i música brasilera.

 

Carlos Moscardini és un guitarrista que ha creat el seu propi repertori, com ara Tárrega, Barrios, Gentil Montaña o Paco de Lucía. Pertany, doncs, al cercle dels autors intèrprets. Aquest músic, que va treballar al grup del gran jazzista argentí Juan Carlos Cirigliano, pianista de Piazzola, s'ha centrat en el folklore argentí i la seva actualització. El seu estil beu del tango, dels ritmes pampeanos i de l'harmonia del jazz que va absorbir amb Cirigliano.

bottom of page