top of page
NICÒMAC (Autor Juan Miguel Morales) 1-min.jpg

Foto: Juan Miguel Morales

Nicòmac "Contes i complantes"

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

És el primer LP de Nicòmac, un conjunt de nou cançons enregistrades i mesclades entre el setembre de 2019 i l’agost de 2023 que inclou la remasterització de l’EP “Nicòmac”, publicat el desembre de 2019. En termes estilístics, el disc s’emmarca dins del Rock Simfònic: cançons amb estructura episòdica que fusionen el rock amb la música simfònica i coral. De direcció artística eclèctica, el disc presenta una proposta musical ambiciosa, de producció maximalista, i plena d’estètica romàntica, tragèdia i passió.

 

Tot comença amb “Impuls”, una cançó pop amb preludi de concert per a piano i primer single promocional del disc. La cançó descriu l’ànim d’una persona en estat d’eufòria, empoderada i impertorbable un cop deixades enrere la misèria i la solitud que l’assetjaven. Amb una introducció que infon temor i desesperació, la cançó arrenca com un esbart d’ocells, un cant als sentiments d’alliberació i d’alegria del qui sap que res el pot tornar a tombar. 

 

La segueix “Temps”, on un preludi simfònic dona pas a una cançó rock que conclou amb la represa dels motius simfònics inicials. En aquesta cançó l’autor expressa la barreja de sentiments que experimenta després de saber que el seu primer fill està en camí. El preludi representa l’inici d’una vida humana: el misteri i el miracle de la creació d’un ésser nou. Durant el cos de la cançó l’autor ens parla de l’excitació que sent per l’arribada del seu fill, però també de la por al canvi i al pas del temps, i de la necessitat de l’altre per enfrontar-se a la incertesa d’un futur desconegut.

 

La tercera cançó és "Mare!", single de l’EP “Nicòmac” i guanyadora del 1r Premi de Cançó de Salitja 2019. Inspirada en el film "Mother!" de Darren Aronofsky, la cançó dona música a una història fictícia on Déu, decebut pel món que un dia va crear, decideix destruir-lo per fer-ne un de nou. Pel que fa al gènere, es tracta d’un musical de 4' 30'' que obre amb motius pop sobre un standard de jazz. Durant aquesta part, els humans, ignorants del destí que els hi espera, canten els seus afers quotidians. Aquest cant s'alterna amb el dels àngels, que esperen amb il·lusió el moment de desfer-se'n dels humans, pels qui senten un profund desdeny. Tot seguit irromp un interludi simfònic fosc i tenebrós on déu apareix per sermonejar els humans i castigar-los amb el foc etern. A partir d'aquest moment la cançó travessa per distintes progressions del rock on els humans, sabedors del final que els espera, s'acomiaden de la seva mare. La cançó finalitza reprenent els motius de la introducció i amb els àngels reconstruint el món després de la seva destrucció.

 

La quarta cançó és “Elefants”, segon single del disc i tema fundacional de la banda. En contrast amb la resta del disc, “Elefants” destaca pels seus colors vius i ritmes estiuencs. En ella l’autor descriu amb enyorança la màgia que envolta la infantesa, un món de fantasia i ingenuïtat del que només queda el record. De pop acústic en gran part, la cançó s’immersa en un interludi simfònic de llarga durada que recrea el somni d’un món fantasiós i delirant.

 

Tot seguit tenim “Un món se’ns obre”, una cançó que combina beats i pads electrònics amb orquestres de cordes, pianos i teclats. En ella, l’autor fa una crida a tots aquells que viuen amb la culpa de no haver complert amb les expectatives i a què el segueixin a un món on no seran jutjats. La cançó és una apologia al fracàs, una oda a les segones oportunitats, un envit a menystenir l’èxit i a prendre’s la vida amb lleugeresa.

 

La sisena cançó és “Pantalles en un futur pròxim”, una òpera rock de temàtica orwelliana amb versos que evoquen “O Fortuna. Carmina Burana” de Carl Orff. Amb canvis de tonalitat entre els versos i les tornades, es tracta d’una de les peces més experimentals i arriscades del disc.

 

La segueix “Berta, benvinguda al meu cavall”, una cançó que ens descriu la història d’una jove amb regressió fruit del consum de substàncies narcòtiques. Amb una introducció operística, es tracta de la cançó més progressiva del disc, amb influències del swing, el pop i el rock psicodèlic.

 

La vuitena cançó és “Onze nits”, un peça esquinçadora sobre la plenitud de la vida i la seva mort. Malgrat la seva abundància d’arranjaments orquestrals, es tracta d’una peça íntima i introspectiva, amb referències a la mitologia grega, sobre tot allò que l’autor estima valuós a la vida.

 

Per tancar el disc tenim “Caprici d’hivern”, un vals de curta durada interpretat per un conjunt de pianos. Amb aquesta peça, purament instrumental, la banda pica l’ullet a la música de cambra i la seva estètica classicista.

Dades tècniques:

Ramón García: veu, guitarres, música, lletra, producció i direcció musical.

Irene Alcaraz: violins i cors.

Edu Lasheras: piano i cors.

Xavi Gallego: baix.

Osman Konuray: bateria i percussió.

Zdeněk Jon: clarinets.

Alanis Duque i Estefanía García: cors.

 

Kiko Caballero: enregistrament.

Martin Havlen: enregistrament de clarinets i saxòfons.

José Cattaneo: mescla.

Pete Maher: màster.

 

Juan Miguel Morales: fotografia.

 

Joana Terradas: maquetació.

 

Música enregistrada el desembre de 2020 a Aclam Record (Barcelona) i febrer de 2021 a Resound Recording Studio (República Checa).

 

Videoclip "Impuls" gravat el març de 2022 a Sant Jaume de Vallhonesta per Aviram Films.

 

Videoclip "Elefants" editat a partir d’imatges extretes de Walt Disney Public Domain Works i de BDN BOX (Televisió de Badalona, juliol de 2022).

 

Nicòmac

Banda nascuda a Badalona que combina el pop i el rock amb la música simfònica i coral. El grup ha estat premiat amb el segon premi del Concurs de Cançó de Salitja (2018), el premi a Millor Banda de Badalona al Concurs de Música de Badalona (2018), el primer Premi al Concurs de Cançó de Salitja (2019), el premi Altaveu Frontera (2020), i ha format part del Cabal Musical 2019-21 del Taller de Músics de Barcelona sota la mentoria de Joan Carles Capdevila.

 

Cal destacar el compromís de Nicòmac amb la promoció musical de nous talents, per exemple, amb la seva col·laboració en l'organització del Concurs de Música de Badalona 2022, o l'actuació en qualitat de jurat i representant de l'Associació La Rotllana de Badalona, al programa Objectiu Paki 2023.

bottom of page