top of page
NIO - MOMI MAIGA0900_horitzontal_edited.jpg

Momi Maiga "Nio"

  • Instagram - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle

Nio significa ànima en mandinka, la llengua natal del músic, cantant i compositor senegalès Momi Maiga. Nio és fruit de diverses inspiracions que neixen des de Senegal i s’expandeixen a nous horitzons amb l’arribada de Momi a Europa. El contacte del seu univers musical amb les arrels mediterrànies i múltiples estils variats, és l’eix vertebral del seu àlbum debut, on l’obertura musical i eclèctica de l’artista s’aprecia a cada composició. Virtuós de la kora, amb una fluïdesa vocal impecable i una sorprenent sensibilitat musical, Momi es serveix de les vint-i-dues cordes de la kora i la veu per transportar-nos reflexions sobre els valors humans, com la seva família ha fet de generació en generació durant segles.

 

Nio és un diàleg dinàmic i constant entre cultures i cordes. Kora, violí, cello i percussions d’arreu del món forgen l’ànima d’aquest treball. Amb lletres en Mandinka i Wolof que viatgen de la bulería a jazz ètnic, les deu cançons de l’àlbum ens desperten una gamma d’emocions que van des de la tristesa més profunda, a la meditació i a la joia de viure.

 

Per plasmar aquest univers musical en un disc, Momi compta amb la producció musical del polièdric violinista Carlos Montfort i arranjaments del respectat percussionista Aleix Tobias acompanyats dels grooves del virtuós Martín Meléndez amb el seu cello. A més a més de comptar amb un equip de músics excepcionals, a aquest viatge s’hi sumen unes col·laboracions estelars com són les del seu reconegut cosí Seckou Keita a la cançó Casamance, la cantant Sílvia Pérez Cruz a Sidiya, i el guitarrista Pau Figueres a Mansani. Un mar de sons i ritmes transcontinentals que sorprenen a cada segon. Fusió i emotivitat són els pilars d’aquest àlbum vibrant, enèrgic i profund alhora. Nio és la primera carta de presentació d’un artista debut que no us deixarà indiferents.

 

Nio és una coproducció de Momi Maiga amb La Marfà - Centre de Creació Musical, Fira Mediterrània de Manresa i Ajuntament d’Olot.

 

Crèdits tècnics:

Gravació: Denys Sanz (Estudi Saudades)

Mescla: Denys Sanz (Estudi Saudades) i Juan Casanovas (Turistas Sonoros)

Master: Raúl Garza

Producció Musical: Carlos Montfort

Producció: Núria Domènech

Fotografia: Neus Solà

Disseny gràfic: Nirvana Jiménez

Músics Col·laboradors 

Momi Maiga : kora, veu. Percussions a Mansani i Denano

Aleix Tobias: bateria i percussions

Carlos Montfort: violí i violí baríton. Baix elèctric a Mansani, Kumo, Denano, Wato i Casamance. Veu a 1001. Guitarra elèctrica a Kumo i Casamance

Martín Meléndez: violoncel

Seckou Keita: veu a Casamance

Sílvia Pérez: veu a Sidiya

Pau Figueres: Guitarra espanyola a Mansani

Rusó Sala: veu i cors a Mansani

Maria Cruz, Marina Tomàs, Agnès Algueró, Karol Green, Arantxa Broto, Nadia: Cors a Kumo, Denano i Casamance.

Momi Maiga destaca com a virtuós del seu instrument, la kora, així com per la seva fluïdesa vocal i com a compositor curiós, autodidacta, i amb una sorprenent sensibilitat musical.

 

Momi Maiga va néixer el 1997 a Gàmbia i als quatre anys se'n va anar a viure amb la seva família materna a Ziguinchor, la capital de Casamance, la regió del sud del Senegal. Immers en un vast patrimoni musical, va créixer al mig de la reconeguda família Cissokho, una família de Djelis. Els Djelis d'Àfrica Occidental són dinasties de músics, trobadors, mediadors i transmissors de la cultura que s'han servit de la música i el cant per transmetre la història, els valors i els missatges de pau a la societat durant segles i fins a l'actualitat.

 

Momi Maiga es va educar entre les seves riques tradicions musicals, aprenent l'extens repertori de tradició oral, observant i escoltant. Als sis anys va començar a tocar la kora gràcies a un dels seus oncles, Solo Cissokho, que va fer fabricar una petita kora en veure l'interès del petit Momi per aprendre a tocar-la. La kora és un dels instruments més venerats d'Àfrica de l'Oest, i la família Cissokho són els guardians d'aquesta arpa-llaüt africana de 21 o 22 cordes des de segles enrere. No obstant això, el seu periple com a músic va començar d'acompanyant als concerts i cerimònies dels seus oncles com a percussionista. La kora només la tocava a casa, a la seva habitació. Tots els oncles, avis i cosins toquen la kora, fins i tot algun membre de la família en construeix. Molts tenen una trajectòria professional internacional, com és el cas dels seus oncles Solo Cissokho, Sadio Cissokho, Maher Cissokho i els seus cosins Seckou Keita, Amadou Susso, Suntu SussoIbou Cissokho entre d'altres. Així, seguint el llegat històric de la seva família, la seva herència artística el vincula amb una profunda connexió amb les tradicions Mandinka i els seus repertoris. 

 

El seu recorregut com a korista comença el 2015, col·laborant amb la banda del reconegut músic Ale Möller Band de Suècia. El 2016 toca algun concert amb el grup local de Ziguinchor Hip Hop Djali Kunda. El 2017 viatja a França amb el grup de Dakar Weuzz et le Samara. El 2018 realitza la seva primera estada a Barcelona convidat pel Museu Música de Barcelona, ​​i posa veu a l'àlbum 'Goor', del pianista Adrià González. El mateix any du a terme un concert al Festival Internacional de Blues de Fuerteventura, i un parell de concerts a Estocolm, Suècia.

 

Uns mesos més tard, a mitjans del 2019, Momi Maiga és novament convidat a Espanya a través del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona. És en aquest moment on decideix establir-se a Catalunya per poder donar forma als seus projectes i enregistrar el primer àlbum. Al cap de poc temps comencen les trobades i col·laboracions en directe amb músics com Ferran Savall, Judit Neddermann, Ignasi Maria Gómez i Aleix Tobias entre d'altres.

 

Momi Maiga es distingeix ràpidament com un compositor atrevit i amb moltes ganes de fusionar-se amb altres músics i gèneres musicals. Canta principalment a Mandinka i Wolof, mentre reflexiona sobre temes destacats del nostre temps i de la importància de preservar els valors humans més purs, com ara la solidaritat, el respecte, l'amor i la dignitat.

 

En el seu primer àlbum debut titulat 'Nio', ens presenta un treball on combina jazz ètnic, flamenc i les sonoritats de les seves arrels. Fusiona la kora amb instruments clàssics com el violí i el violoncel, i emprèn un viatge que el condueix a l'inici d'una carrera musical prometedora. Amb una espectacular estrena a finals del 2021 a Fira Mediterrània de Manresa, Momi Maiga crida l'atenció de promotors nacionals i internacionals. Aconsegueix un prematur sold out, i el públic dret mostra clarament la seva admiració amb entusiasme.

bottom of page