top of page
d00090662.png
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Momi Maiga "Denano"

Denano significa nadó en Mandinka, la llengua natal de Momi Maiga. És una cançó de benvinguda a tots els nadons, on se'ls desitja una llarga vida, plena de salut i amor. La lletra ens parla del dret i la importància d'una educació en valors, per a tots els nens i nenes del món.

 

Denano camina sobre una base de ritmes tradicionals identitaris de diferents ètnies del Senegal, com el mbalax i el seourouba. Les cordes de la kora es fusionen amb instruments clàssics com el violí i el violoncel, creant un context musical que replanteja els paràmetres d'aquests instruments clàssics, ampliant els seus horitzons i donant lloc a nous paradigmes musicals.

 

Amb aquesta cançó Momi Maiga ens condueix a l’arrel de la transformació social. Una bona educació serà el que permetrà als nens i nenes crear noves relacions amb els altres i amb l'entorn.

 

Crèdits tècnics:

Momi Maiga: kora i veu.

Aleix Tobias: bateria i percussions.

Carlos Montfort: violí, violí baríton, baix elèctric i guitarra elèctrica.

Maria Cruz, Marina Tomàs, Agnès Algueró, Karol Green, Arantxa Broto, Nadia: Cors.

Gravació: Denys Sanz (Estudi Saudades).

Mescla: Denys Sanz (Estudi Saudades) i Juan Casanovas (Turistas Sonoros).

Master: Raúl Garza.

Producció Musical: Carlos Montfort.

Producció: Núria Domènech.

 

Portada single:

Fotografia: Neus Solà.

Disseny gràfic: Nirvana Jiménez.

 

Videoclip:

Direcció: Ginkgo Audiovisuals.

Directora d’arts: Mariona Rios.

Fotografia: Àlex Casas.

Momi Maiga destaca com a virtuós del seu instrument, la kora, així com per la seva fluïdesa vocal i com a compositor curiós, autodidacta, i amb una sorprenent sensibilitat musical.

 

Momi Maiga va néixer el 1997 a Gàmbia i als quatre anys se'n va anar a viure amb la seva família materna a Ziguinchor, la capital de Casamance, la regió del sud del Senegal. Immers en un vast patrimoni musical, va créixer al mig de la reconeguda família Cissokho, una família de Djelis. Els Djelis d'Àfrica Occidental són dinasties de músics, trobadors, mediadors i transmissors de la cultura que s'han servit de la música i el cant per transmetre la història, els valors i els missatges de pau a la societat durant segles i fins a l'actualitat.

 

Momi Maiga es va educar entre les seves riques tradicions musicals, aprenent l'extens repertori de tradició oral, observant i escoltant. Als sis anys va començar a tocar la kora gràcies a un dels seus oncles, Solo Cissokho, que va fer fabricar una petita kora en veure l'interès del petit Momi per aprendre a tocar-la. La kora és un dels instruments més venerats d'Àfrica de l'Oest, i la família Cissokho són els guardians d'aquesta arpa-llaüt africana de 21 o 22 cordes des de segles enrere. No obstant això, el seu periple com a músic va començar d'acompanyant als concerts i cerimònies dels seus oncles com a percussionista. La kora només la tocava a casa, a la seva habitació. Tots els oncles, avis i cosins toquen la kora, fins i tot algun membre de la família en construeix. Molts tenen una trajectòria professional internacional, com és el cas dels seus oncles Solo Cissokho, Sadio Cissokho, Maher Cissokho i els seus cosins Seckou Keita, Amadou Susso, Suntu SussoIbou Cissokho entre d'altres. Així, seguint el llegat històric de la seva família, la seva herència artística el vincula amb una profunda connexió amb les tradicions Mandinka i els seus repertoris. 

 

El seu recorregut com a korista comença el 2015, col·laborant amb la banda del reconegut músic Ale Möller Band de Suècia. El 2016 toca algun concert amb el grup local de Ziguinchor Hip Hop Djali Kunda. El 2017 viatja a França amb el grup de Dakar Weuzz et le Samara. El 2018 realitza la seva primera estada a Barcelona convidat pel Museu Música de Barcelona, ​​i posa veu a l'àlbum 'Goor', del pianista Adrià González. El mateix any du a terme un concert al Festival Internacional de Blues de Fuerteventura, i un parell de concerts a Estocolm, Suècia.

 

Uns mesos més tard, a mitjans del 2019, Momi Maiga és novament convidat a Espanya a través del Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona. És en aquest moment on decideix establir-se a Catalunya per poder donar forma als seus projectes i enregistrar el primer àlbum. Al cap de poc temps comencen les trobades i col·laboracions en directe amb músics com Ferran Savall, Judit Neddermann, Ignasi Maria Gómez i Aleix Tobias entre d'altres.

 

Momi Maiga es distingeix ràpidament com un compositor atrevit i amb moltes ganes de fusionar-se amb altres músics i gèneres musicals. Canta principalment a Mandinka i Wolof, mentre reflexiona sobre temes destacats del nostre temps i de la importància de preservar els valors humans més purs, com ara la solidaritat, el respecte, l'amor i la dignitat.

 

L'àlbum 'Nio' es publicarà oficialment l'octubre del 2022.

 

En el seu primer àlbum debut titulat 'Nio', ens presenta un treball on combina jazz ètnic, flamenc i les sonoritats de les seves arrels. Fusiona la kora amb instruments clàssics com el violí i el violoncel, i emprèn un viatge que el condueix a l'inici d'una carrera musical prometedora. Amb una espectacular estrena a finals del 2021 a Fira Mediterrània de Manresa, Momi Maiga crida l'atenció de promotors nacionals i internacionals. Aconsegueix un prematur sold out, i el públic dret mostra clarament la seva admiració amb entusiasme.

bottom of page