top of page
FotoTrio2EDIT2_low.jpg
  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Manel Fortià trio "Despertar"

Lirisme colpidor des de Barcelona inspirat en Nova York.

 

"Despertar és una important declaració d'emancipació de les suposicions que a vegades es fan erròniament sobre el jazz espanyol. En aquest disc trobem idees fresques i una bella interpretació d'un trio liderat per l'extraordinari baixista Manel Fortià. El seu so amb el contrabaix és enorme i fluid i la interacció amb els seus companys de banda és gairebé telepàtica. Aquest és un increïble debut per a un jove bandleader que hauria d'establir fermament Manel Fortià com una veu a qui escoltar durant els pròxims anys."

Arturo O’Farrill (Pianista i compositor. Guanyador de diversos premis Grammy).

 

"En aquesta gravació destaquen les meravelloses interaccions i les belles composicions de Manel Fortià. Escolto la influència d'Espanya a tot arreu. Aquest és un gran trio que serà escoltat i gaudit per músics seriosos."

Dave Liebman (Saxofonista i compositor, NEA Jazz Master 2011).

 

El contrabaixista cassanenc Manel Fortià uneix les seves arrels mediterrànies amb els sons del jazz modern de Nova York al seu àlbum de trio "Despertar", disponible el 12 de maig de 2022.

 

Meticulosament compost i produït per Manel Fortià, "Despertar" presenta un autoretrat musical basat en una selecció d'originals enèrgics, tots inspirats en les seves experiències mentre vivia a la ciutat de Nova York entre 2016 i 2020. El compositor crea una música suau i personal que deixa entreveure influències tan variades de músics com Charlie Haden, Keith Jarrett, Maurice Ravel i Paco de Lucía, entre d'altres.

 

L'extraordinari trio de Fortià compta amb dues de les personalitats del jazz europeu més prolífiques de la nova generació. El multipremiat pianista Marco Mezquida (Llee Konitz, Dave Liebman, Bill McHenry, Chicuelo, Noa, etc.), que entén profundament la música de Manel Fortià i la toca amb elegància i dinamisme. La connexió entre aquests dos artistes i la seva capacitat per escoltar-se profundament va quedar clarament demostrada al seu àlbum a duo titulat "My Old Flame", que va sortir el 2015 i que va ser molt aclamat per la crítica. Completant el trio hi ha l'efervecent baterista francès Raphaël Pannier (Miguel Zenón, Aaron Goldberg, François Moutin, etc.), amb qui Manel Fortià va gravar l'àlbum "Bulería Brooklyniana" el 2018, amb Albert Marquès, barrejant el jazz underground de Brooklyn amb flamenc. Amb la seva enorme paleta de textures i sons, Pannier porta la música a un altre nivell, infonent energia vital i fonamental a la secció rítmica.

 

“Aquest disc és molt important per a mi perquè reflecteix un dels moments més transcendentals de la meva vida artística. Sento que viure a Nova York em va canviar i vaig créixer molt allà”, diu Fortià. “També és la primera vegada que enregistro un àlbum complet format només amb composicions meves. Que les pugui compartir tocant-les amb dos dels meus músics favorits amb què tinc una gran connexió personal i musical, és com un somni fet realitat”.

Manel Fortià.

 

El títol del disc "Despertar" fa referència a l'última cançó de l'àlbum, contrastant clarament amb la primera d’aquest que s’anomena "Dormir". Entremig ens trobem dins un somni basat en experiències vitals, viatjant a diferents llocs i moments d'una manera molt imaginativa acompanyats sempre per la màgia que comporta la cultura mediterrània.

 

Els músics:

Manel Fortià - Contrabaix i composicions.

Marco Mezquida - Piano.

Raphaël Pannier - Batería.

"Despertar" l'àlbum debut com a líder del baixista i compositor Manel Fortià.

 

Igual que Charlie Haden, Manel Fortià és un músic extremadament melòdic i de ment oberta, que fa sonar el contrabaix amb un so profund i precís, de vegades percudint l'instrument de forma contundent, d'altres acariciant-lo i rascant les cordes, però sempre fent-ho al servei de la música, escoltant de forma intuïtiva i transmetent bellesa a les seves composicions. El so que treu de l'instrument és la seva més gran virtut, ja que és fàcilment reconeixible com a propi. També pot englobar una gran varietat d'estils i ritmes sense perdre la seva personalitat. Suau i poderós, recte i flexible, sobri i lliure, relaxat i enèrgic... tots aquests contrastos coexisteixen en la forma de tocar. Dins la seva música podem trobar peces de jazz modern i lliure de Nova York, però també alguns colors mediterranis, petits tocs flamencs i sonoritats clàssiques europees.

 

Entre l'obertura d'inspiració Bachiana "Dormir" i la poderosa suite meditativa "Despertar", tenim set episodis diferents d'un emocionant somni que es desenvolupa a la ciutat de Nova York. El ritme enèrgic del JFK AirTrain ("Circular") ens porta des del famós aeroport de NYC fins al malenconiós i impressionista barri de Queens Astoria ("Saudades"), on va viure Manel Fortià durant la seva última estada a Nova York. Després viatgem a Harlem amb el poderós "Espiritual", d'inspiració gòspel. Un homenatge a la música negra americana on el solo de Fortià viatja des de les entranyes del contrabaix fins al cel. El segueix una balada dramàtica i profunda anomenada "El Día después", dedicada a la Rambla de Barcelona on hi va haver un atemptat terrorista el 2017 mentre Fortià estava a Nova York patint a la distància. Tot seguit viatgem a la icònica Grand Central Station en hora punta, representada per la frenètica i dinàmica cançó "Crescente". Després de la tempesta arriba la calma, cortesia de dues belles cançons amb sabor sud-americà: "Aires de Libertad" està dedicada a Prospect Park, zona de Brooklyn on històricament sempre hi ha hagut una gran comunitat de músics de jazz, i "Simple" al barri Jackson Heights de Queens on ens trobem una gran comunitat colombiana. Així acaba aquest somni americà en format musical, que podríem definir com l'autoretrat de la vida de Manel Fortià com a artista immigrant durant la seva estada als Estats Units.

 

Gravat i mesclat a El Local Studios (Girona) per Marc Piña i masteritzat a Sear Sound (Nova York) per l'enginyer de so guanyador de dos premis Grammy Jeremy Loucas, "Despertar" té l'equilibri perfecte de sons entre les belles harmonies d'Europa i els ritmes enèrgics d'Amèrica, portant-nos en un viatge de diferents colors i climes contrastants. 

 

La impactant caràtula de l'àlbum destaca els objectes originals que l'artista argentí Fran Pontenpie va conceptualitzar i construir després d'escoltar la música i que després va fotografiar per a l'àlbum. A la portada trobem un pont de contrabaix de fusta transformat en un personatge humà que s'està despertant. A la part posterior apareixen quatre núvols que simbolitzen les clavilles per afinar el contrabaix. A la part de dins descobrim una planta d'on en neixen tres parells d'ulls, un per a cada membre del trio. Les contribucions visuals de Pontenpie milloren l'experiència auditiva i fan de l'àlbum una obra única d'art.

 

bottom of page