RetIMG_2932_low.jpg

Guillem Ballaz "Picamoixons"

PICAMOIXONS és una antiga tonada de pandero recollida en el poble del mateix nom, prop de Valls. La lletra, en part tradicional, ens parla de l'amor no correspost.

 

A PICAMOIXONS es barregen les textures dels panderos quadrats amb la senzillesa de les palmes. El plany de la viola i la tossuderia de les mandoles, s'encavalquen sense trobar-se, convertint-se en una metàfora del desamor i, tot això, sobre el batec del cor dels panderos i la guitarra; la vida mateixa. El tractament de les veus de la tonada s'ha fet desacomplexadament creant jocs que semblen trencar amb la melodia popular però que, malgrat les aparences, la respecten, vestint-la sense transformar-la. Estimant-la sense gosar tocar-la. Amor no correspost. A qui no li ha passat?

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Crèdits tècnics:

Guillem Ballaz i Bogunyà: veu, guitarres, guitarrons i pandero quadrat.

Maia Kanaan: viola.

Marta Rius i Alcay: veu, panderos quadrats, petites percussions i teclat.

 

Música: Tradicional Catalana.

Lletra: Tradicional / Guillem Ballaz.

Arranjament: Guillem Ballaz.

Estudi: Can Lau

Data: Estiu 2022.

Mescles: Pau Vinyoles.

Màstering: Pau Vinyoles.

 

Portada: IA.

Fotos: Marta Rius.

Vestuari: Delarmari.

 

El disc 'SUBSTRAT' es publicarà a principis de 2023.

 

SUBSTRAT és d’on venim i és allò en el que ens convertirem.

El substrat és brut, incomplet, heterogeni. No és res més que una barreja de substrats més antics més bruts, més incomplets. Gratem, a veure què hi trobem. Garbellant, el substrat s’engruna. Pols de passat, adob de futur.

 

SUBSTRAT és principalment un disc de cançó de pandero. Les paraules antigues s'entrellacen amb lletres de creació pròpia, guarnides amb petites joies trobades entre les illes Pitiüses, el Pirineu i el nord de Noruega.

 

 

 

Guillem Ballaz (Molins de Rei, 1978), multi-instrumentista i productor centrat en la música tradicional.

 El 2003, juntament amb tres músics més, funden el grup de folk/world music Sol i Serena amb qui divulgaran la riquesa de la música tradicional catalana per Catalunya i Europa.

 

Després d'uns anys d'investigació, el 2012 publica un primer treball de cançons de pandero quadrat amb el nom de 'Projecte Pandero' on algunes d'aquestes tonades tornen a sonar després de gairebé cent anys de silenci. El mateix any, Marta Rius publica el seu primer disc 'No em deixis caure' on fa de coprodutor i músic juntament amb en Florenci 'Fluren' Ferrer i la mateixa Marta Rius.

 

Realitza els arranjaments dels concerts Asterisc 2013, 2014 i 2015 amb els músics Anna Roig, Roger Mas i Carles 'Sanjosex'.

 

El 2013 es presenta l'espectacle 'Com un Mirall', musicant textos de la poetessa Joana Raspall, produeix els discos de Pla B i Els Bitxos i realitza una trentena de workshops de violí, tècnica i construcció de panderos quadrats i tonades de pandero.

 

El 2017 coprodueix el disc 'Ànima Salvatge' de Marta Rius. El disc s'acompanya d'una sèrie de TV estrenada a TV3 (Televisió Pública Catalana) l'abril del 2021 on hi fa d'actor. A més de la vida dalt dels escenaris mai ha deixat de tocar música tradicional per acompanyar balls i altres manifestacions populars, tant sol, com amb grups com La Puça o La Puntual. Les feines de músic les compagina amb les de professor i divulgador.