top of page
RetIMG_2932_low.jpg

Guillem Ballaz "Aurtxo Txikia"

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

'Aurtxo txikia' és una cançó de bressol tradicional basca, preciosa i aspra, tal com és la vida. Després de cantar-la durant la infantesa dels seus fills, en Guillem Ballaz n'ha gravat una versió en euskera i català, amb la col·laboració de la trompetista Andrea Motis i el contrabaixista Marcel Casellas.

 

'Aurtxo txikia' va ser enregistrada per primera vegada per Mikel Laboa l'any 1964 i no és una cançó innocent o de lloança a la maternitat, sinó que parla amb cruesa de l'amor i del desamor, de la pèrdua i de l'esperança que es barregen. És el ventall de grisos en el que es desenvolupa la vida, amb negres i blancs com a horitzons que mai no podrem atrapar, malgrat que ens escarrassem amb tota l'ànima.

 

'Aurtxo txikia' forma part del disc 'Substrat' que es publicarà a l'abril. Un treball amb les tonades de cançó de pandero com a pal de paller, salpebrat amb petites joies com aquest 'Aurtxo txikia', o d'altres tonades espigolades a les Pitiüses, al Pirineu o al nord de Noruega.

 

 

Crèdits tècnics:

Guillem Ballaz: Veu, guitarra i pandero quadrat.

Marta Rius: pandero quadrat i petites percussions.

Andrea Motis: trompeta.

Marcel Casellas: contrabaix.

El so de tempesta que apareix a la cançó és real. Enregistrat el 17/8/22 a la Garrotxa, amb calabruix.

 

Portada realitzada per Jan Ballaz en base a una imatge generada per IA.

Enregistrat a Can Lau entre l'estiu del 2022 i l'hivern del 2023.

Mesclat i masteritzat per Pau Vinyoles.

Guillem Ballaz (Molins de Rei, 1978), multi-instrumentista i productor centrat en la música tradicional.

 El 2003, juntament amb tres músics més, funden el grup de folk/world music Sol i Serena amb qui divulgaran la riquesa de la música tradicional catalana per Catalunya i Europa.

 

Després d'uns anys d'investigació, el 2012 publica un primer treball de cançons de pandero quadrat amb el nom de 'Projecte Pandero' on algunes d'aquestes tonades tornen a sonar després de gairebé cent anys de silenci. El mateix any, Marta Rius publica el seu primer disc 'No em deixis caure' on fa de coprodutor i músic juntament amb en Florenci 'Fluren' Ferrer i la mateixa Marta Rius.

 

Realitza els arranjaments dels concerts Asterisc 2013, 2014 i 2015 amb els músics Anna Roig, Roger Mas i Carles 'Sanjosex'.

 

El 2013 es presenta l'espectacle 'Com un Mirall', musicant textos de la poetessa Joana Raspall, produeix els discos de Pla B i Els Bitxos i realitza una trentena de workshops de violí, tècnica i construcció de panderos quadrats i tonades de pandero.

 

El 2017 coprodueix el disc 'Ànima Salvatge' de Marta Rius. El disc s'acompanya d'una sèrie de TV estrenada a TV3 (Televisió Pública Catalana) l'abril del 2021 on hi fa d'actor. A més de la vida dalt dels escenaris mai ha deixat de tocar música tradicional per acompanyar balls i altres manifestacions populars, tant sol, com amb grups com La Puça o La Puntual. Les feines de músic les compagina amb les de professor i divulgador.

 

bottom of page