top of page
Guillem Ballaz (autora Marta Rius)5_low.jpg

Guillem Ballaz "Substrat"

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

'SUBSTRAT' és un disc i un directe de Guillem Ballaz basat en antigues cançons catalanes de pandero quadrat -gran part inèdites- que són una de les riqueses culturals més grans i desconegudes que té Catalunya.

 

En el disc també hi ha dues tonades de bressol i fragments de danses i melodies que es barregen creant nous paisatges sonors. A sobre d'aquest substrat s'hi passeja la poesia popular i la glossa (cançó improvisada) que, en els directes, permet la intervenció del públic fent que creixi un ecosistema lleugerament diferent en funció del moment i del context. Amb l'essència de la veu i la percussió s'hi troben lligams antics com el cant redoblat eivissenc, una cançó de bressol basca enregistrada amb la col·laboració d'Andrea Motis o dos joiks samis, un dels quals és de la cantant i activista Sami Mari Boine. A 'SUBSTRAT' s'ha establert un petit diàleg amb aquesta cultura, alhora tan llunyana i tan propera, en una barreja mai feta fins ara, enllaçant tradicions antigues del nord i sud d'Europa.

 

Les cançons de pandero catalanes són un patrimoni encara molt desconegut que el músic Guillem Ballaz, un referent en aquest camp, fa anys que investiga i divulga. Ell mateix s'ha fabricat els panderos quadrats seguint els mètodes constructius dels instruments preservats en museus i arxius privats d'arreu de Catalunya. La riquesa de les formes musicals de les tonades -els compassos, els modes- també són poc habituals i, malgrat la seva complexitat, les cançons sonen properes i senzilles en un joc de subtileses.

 

Les lletres poètiques, que no ensucrades, parlen de les contradiccions del viure; de l'amor malgrat el desamor, de l'alegria i la tristesa pel pas del temps, del despit com a defensa davant una ferida oberta... Una de les cançons, originària del Pallars, en Guillem Ballaz l'ha vestit amb una lletra de temàtica ecologista enllaçant-la amb el discurs de la cantant noruega Mari Boine que, als anys 80, ja alçava la veu davant la fragilitat de l'àrtic. Avui aquesta fragilitat la patim especialment les cultures de l'arc Mediterrani.

 

En Guillem Ballaz és un músic multiinstrumentista que busca la inspiració en els marges de la tradició, rescatant allò que ha quedat bandejat per posar-ho al servei de noves lletres i formes, en un treball a cavall entre la música d'arrel i la d'autor. En la gravació, a banda de la Marta Rius i la Maia Kanaan, que l'acompanyen en els directes també hi han col·laborat l'Andrea Motis, la cantant eivissenca Catalina Marí, el contrabaixista Marcel Casellas i l'Adrià Dilmé, cantant de Germà Negre, entre d'altres.

 

Crèdits tècnics:

Composició i arranjaments: Guillem Ballaz i Bogunyà.

Intèrprets: Guillem Ballaz i Bogunyà, Marta Rius i Alcay, Maia Kanaan i Amat i Marcel Casellas i Navinés.

Col·laboradors: Andrea Motis a 'Aurtxo txikia', Catalina Marí a 'Jovenet agraciat', Adrià Dilmé a 'Cançó de tambó' i Mari Boine a 'Estaís'.

Producció: Guillem Ballaz i Bogunyà i Marta Rius i Alcay.

Enregistrament: Can Lau 22-23.

Mescles: Pau Vinyoles.

Màstering: Ferran Conangla.

Disseny de portada: Jan Ballaz i Rius.

Guillem Ballaz (Molins de Rei, 1978), multi-instrumentista i productor centrat en la música tradicional.

 El 2003, juntament amb tres músics més, funden el grup de folk/world music Sol i Serena amb qui divulgaran la riquesa de la música tradicional catalana per Catalunya i Europa.

 

Després d'uns anys d'investigació, el 2012 publica un primer treball de cançons de pandero quadrat amb el nom de 'Projecte Pandero' on algunes d'aquestes tonades tornen a sonar després de gairebé cent anys de silenci. El mateix any, Marta Rius publica el seu primer disc 'No em deixis caure' on fa de coprodutor i músic juntament amb en Florenci 'Fluren' Ferrer i la mateixa Marta Rius.

 

Realitza els arranjaments dels concerts Asterisc 2013, 2014 i 2015 amb els músics Anna Roig, Roger Mas i Carles 'Sanjosex'.

 

El 2013 es presenta l'espectacle 'Com un Mirall', musicant textos de la poetessa Joana Raspall, produeix els discos de Pla B i Els Bitxos i realitza una trentena de workshops de violí, tècnica i construcció de panderos quadrats i tonades de pandero.

 

El 2017 coprodueix el disc 'Ànima Salvatge' de Marta Rius. El disc s'acompanya d'una sèrie de TV estrenada a TV3 (Televisió Pública Catalana) l'abril del 2021 on hi fa d'actor. A més de la vida dalt dels escenaris mai ha deixat de tocar música tradicional per acompanyar balls i altres manifestacions populars, tant sol, com amb grups com La Puça o La Puntual. Les feines de músic les compagina amb les de professor i divulgador.

 

bottom of page