top of page
Foto promo Fenya Rai!_edited.jpg

Foto: Jordi Ferré

Fenya Rai!  "La ballarusca"

Fenya Rai!, presenta "La ballarusca" un avançament del seu tercer disc d’estudi que porta per títol “Una ronda més” i que es publicarà el 30 de maig.

 

Seguint l’estil particular del grup, ens presenten una versió pròpia de "La ballarusca" com a single de llançament. Una cançó tradicional documentada el 1904 i recollida en diverses poblacions catalanes. Originalment, una dansa amb una cantarella considerada massa animada per l’església, qui l'arribà a prohibir.

 

Fenya Rai!, repeteix la fórmula de l’anterior videoclip de la cançó "Pastor Cabrer", i ha deixat en mans de Jordi Ferré d’Uncle Jun produccions, l’enregistrament, direcció i muntatge de la peça.

 

Lluny d’anar acompanyat de la lletra de la cançó, el videoclip se centra en les converses de sobretaula i va lligat al nom de l’àlbum “Una ronda més”. Durant el vídeo els membres del grup viatgen imaginàriament a diversos emplaçaments que representen diferents problemàtiques actuals, sempre al voltant de la taula com eix vertebrador. Per trobar aquests emplaçaments, els membres del grup han pogut comptar amb Pere Solé, un gran coneixedor del territori.

 

Fenya Rai!

Nascut l'any 2015, Fenya Rai!, vol ser un grup irreverent, canalla i fresc, que passa el cançoner popular pel seu propi taller de planxa i pintura, fent que la gent d’avui escolti cançons que poden tenir dos-cents anys.

 

Els components del grup provenen de formacions musicals com Maitips o Cafetera Exprés, molt diferents entre elles, però comencen a treballar amb un objectiu comú: conèixer a fons el món de la cultura popular a través de l’obra de Joan Amades.

 

Fenya Rai!, estudia, assaja i treballa musicalment una pila de cançons recollides al Cançoner. L’objectiu és trobar una fórmula per reintroduir algunes de les cançons del nostre patrimoni a la memòria col·lectiva actual. El grup les versiona i juga amb les lletres, amb els ritmes i amb les harmonies per tal d’adequar-les als gustos del segle XXI. Crítiques, humorístiques, a voltes carregades de poesia i a voltes de mala llet, les cançons reflecteixen el tarannà desacomplexat i festiu dels components del grup... i del país. Fenya Rai!, només pretén proveir el públic d’aquest material perquè canti i balli mentre passa una estona divertida.

 

La instrumentació, els ritmes i el tractament de les veus actual, està configurat per: acordió diatònic, guitarra clàssica, pandereta, baix elèctric i les quatre veus dels components.

 

L’any 2019 Fenya Rai!, edita el seu primer disc. El recull és un calaix de sastre que fa inventari dels quatre primers anys de trajectòria. Inclou temes extrets directament del Cançoner i altres que els membres del grup ja coneixien, però tots tenen en comú que provenen de la tradició popular.


El 2021 el grup enllesteix el segon llarga durada anomenat “Plaça Major”, un recull més meditat i amb diversos temes propis que són fruit de l’experiència d’aquests anys d’actuacions i de treball.

 

En el nou disc, el tercer de la banda, continuen apostant per la recuperació i el versionat de temes populars explorant nous estils musicals.

 

Crèdits tècnics:

Gravat i produït a Echostudio.cat per Jaume Martínez durant els mesos de febrer i març de 2024.

Mesclat per Albert Maio a La Masia.

Masteritzat per Albert Maio i Nil Llorach.

Fotos de Jordi Ferré.

Disseny de Jaume Martínez.

  • Instagram - Grey Circle
bottom of page