top of page
autoria DUNA VALLÈS MESTRE (4).jpg

Carola Ortiz  "Cantareras"

  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

"Cantareras" és el quart projecte com a solista de Carola Ortiz i es presenta en format de disc i espectacle. Engloba un recull de cançons i romanços extrets de la tradició oral femenina de la Península Ibèrica, revisitades amb una mirada contemporània amb sonoritats del folk, la música medieval, el jazz i l’electrònica. El projecte pretén explorar i mostrar la realitat de les dones d’abans i de moments importants del seu cicle vital, representant els rituals del festeig, el casament, la maternitat o la mort, així com les històries que envoltaven els mites i les llegendes de personatges femenins com les serranes, que vivien al bosc i caçaven o el romanç de "La donzella guerrera", molt popular al segle XV i del que se'n troben versions en diferents llengües a diferents països de la conca Mediterrània. 

 

Cantareras eren les dones que omplien les cànteres d’aigua a les fonts i al riu, un ofici tradicionalment relacionat amb la dona i actualment quasi obsolet o extint (a Europa). Cànter és la fusió de dues paraules: cantar i úter. 

 

Cantant, les dones expressaven els seus mals i penúries, i deien coses que no gosaven dir públicament. A més, la veu i la percussió representava l'única opció de fer música que tenien les dones aleshores, i inclús feien servir objectes quotidians i estris de cuina com culleres, plats, ampolles de licor, paelles, didals i morters com a instruments d'acompanyament a les seves veus.

 

Repertori de "Cantareras":

01.La doncella guerrera (lletra i tradicional de León i melodia tradicional sevillana). 

02.Ahechao de las malas lenguas (tradicional de Peñaparda, dues últimes coples d'Eliseo Parra).

03.L’angelet del vetlatori (tradicional valenciana).

04.E Vira e vira (tradicional gallega).

05.Cançó de pandero lliure (tradicional tarragonina, versos i música originals de Carola Ortiz).

06.La mare de Déu (tradicional catalana).

07.Muñeira de Turmaleo (tradicional asturiana).

08.Serrana "La Matadora" (tradicional lleonesa).

09.Romance de Santa Elena (tradicional lleonesa).

10.Canción de bodas (tradicional de Peñaparda).

11.Pasodoble de las cantareras (música original Carola Ortiz). 

12.Coir Figues a nes figueral (tradicional mallorquina).

CRÈDITS TÈCNICS:

Carola Ortiz - idea original, conceptualització, composició musical i adaptacions de lletres.

Mario G. Cortizo - producció Musical.

Mario G. Cortizo i Carola Ortiz - arranjadors musicals.

 

Músics:

Carola Ortiz - veu, clarinet, clarinet baix, pandero quadrat i sintetitzadors.

Mario G. Cortizo - pandereta, pandero quadrat, bombo legüero, caixa, paelles, sàmplers, sintetitzadors i mandolina.

Miriam Encinas Laffitte - dilruba, viola medieval, daf, flauta baixa i flauta de canya.

Alex Guitart - lavta, davul, bombo legüero, bağlama, darbuka, karkabas i bendir.

Pau Lligadas - contrabaix i guitarra espanyola.

Andrea Jiménez - castanyoles a "Cançó de pandero lliure"

 

Cors

Adufeiras de Salitre (Patri, Iria P, Iria L, Maite, María, Cris, Carol i Noe) a "L'angelet del vetlatori" i "Muñeira de Turmaleo".

Coro Barcelona (Pau, Miriam, Irene, Anna, Clara, Viv i Carla) a "E vira e vira", "La mare de Déu" i "Serrana La matadora".

 

Col·laboracions

Xabier Díaz - veu i pandereta a "L'angelet del vetlatori".

Rosario La Tremendita - veu a "Doncella guerrera".

Eliseo Parra - veu a "Canción de bodas".

 

Gravació:

Enregistrament a Barcelona per Daniel Weiss (Sulam), Gerard Porqueres (Heartworks) i Mario G. Cortizo i a Santiago de Compostela (Garaxeland) per Edu Vidal.

Gerard Porqueres - mescla.

Jan Valls - màster.

 

Duna Vallès - fotografies.

Miriam Sánchez - maquillatge.

Carola Ortiz i Miriam Gómez - vestuari.

Carola Ortiz i Andrea Jiménez - direcció d’art.

Hugo Cornelles - disseny del disc i portades.

 

Amb el suport de:

Ajuntament de Barcelona (ICUB), Ajuntament de Girona (La Marfà), Fira Mediterrània de Manresa, Generalitat de Catalunya (OSIC) i el Museu del Càntir d’Argentona.

 

CAROLA ORTIZ (Terrassa, 1986)

Filla de músic de jazz i de mare vinculada al món del teatre, Carola Ortiz és una artista egarenca que es defineix a ella mateixa com a creadora i investigadora musical multiforme. Amb carrera de clarinet clàssic i cant de jazz a l'ESMUC, des del 2009 treballa, crea i fa recerca per dur a terme projectes musicals que, de bon principi, li suposin un repte. La seva curiositat no té fi i mescla amb llibertat i fluïdesa la improvisació que es respira als clubs de jazz (on ha crescut), la disciplina de la música clàssica (després de molts anys d’estudi al Conservatori de Terrassa) i la força rítmica i melòdica de les seves arrels ibèriques, infusionant sonoritats de les músiques de l’est del Mediterrani fins a aromes de la música de la Índia (fruit dels seus nombrosos viatges per aquests països). 

 

Amb tres àlbums com a compositora i productora ha tocat la seva música per clubs, teatres i festivals per més de 30 països diferents i ha cridat l’atenció de la premsa nacional i internacional, tant en l’àmbit del jazz com de la música d’autor i les músiques del món. 

 

Ha format part de l’orquestra de percussió ibèrica Coetus i ha compartit escenari amb artistes com Xabier Díaz, Eliseo Parra, Rocío Márquez, Raül Refree, Rosalía, Silvia Perez Cruz, Lluís Vidal, Marco Mezquida, Maria Rodés, Marina Rossell, Roger Mas i un llarg etcètera de noms internacionals com Debhashish Bhattacharya, The Mingus Orchestra, Kenny Woellesen o Maria Schneider entre d'altres. També ha participat en una trentena de discos d'artistes nacionals i internacionals de diversos gèneres.

bottom of page