Foto: Omitsu Issey
Blanca Altable "Las formas del agua"
"A l'Aigua, una musa infinita que es transforma, fluint sense esforç amb el sempre canviant present". Amb aquesta declaració d'intencions s'obre "Las formas del agua", la segona obra en solitari de la compositora i violinista Blanca Altable.
Blanca Altable teixeix en aquesta oda al fluid vital una simfonia de so postfolk i postminimalista, on la bellesa s'entrellaça amb l'avantguarda de manera exquisida a través de les capes del violí, la veu i la percussió.
Altable comença el seu camí en solitari amb l'àlbum "Somos polvo" (2021). L'artista, a més d'aprofundir en les possibilitats sonores del seu violí, s'inicia en l'exploració del concepte de loop (com a pedra angular del sistema compositiu) i la veu. Dos anys després neix "Las formas del agua" que és l'evolució palpable d'aquesta exploració en tracks com "My lion, mamma lion", la suggerent i ballable cançó que obre l'àlbum, construïda amb bucles de veu i percussió i inspirada en la necessitat de l'aigua per a un cor de foc.
Influenciada per la música tradicional, la composició electroacústica i el minimalisme, aquesta expressió sonora del líquid element es fusiona magistralment amb la visió del productor Samuel Peñas, que combina la polida perícia tècnica amb un extens imaginari sonor.
L'obra compta amb col·laboracions d'altres artistes com el raper Alex Hache a Drops, Coco Moya i Iván Cebrián a la veu i teclats respectivament així com productors a "Inbocacción" (senzill d'avançament amb gran acollida per part de l'audiència i els mitjans) i Diana Samprón a la percussió a “Nubola” i “My lion, mamma lion”.
Els nou tracks de "Las formas del agua" són una veritable immersió i el reflex madur del nou camí compositiu de la músic burgalesa.
Dades tècniques:
Violí i teclats: Blanca Altable i Iván Cebrián a "Inbocacción".
Percussió: Diana Samprón a "My lion, mamma lion" i "Nubola".
Veu: Blanca Altable, Coco Moya a "Inbocacción" i Alex Hache a "Drops".
Baix: Samuel Penyes a "Under the sea".
Lletres: Blanca Altable i Alex Hache a "Drops".
Efectes de so: Samuel Peñas.
Composició i arranjaments: Blanca Altable.
Gravat a Felino Estudios (Burgos) entre març i setembre de 2023.
Enregistrament a càrrec de Samuel Peñas i Iván Cebrián a "Inbocacción".
Mescla i masterització realitzada per Samuel Peñas.
Produït per Blanca Altable i Samuel Peñas. Iván Cebrián i Coco Moya a "Inbocacción".
Fotografia: Omitsu Issey.
Blanca-Olalla Altable, nascuda a Burgos el 1984, és una destacada violinista en l'escena tradicional castellana.
El seu estil dins del violí popular es caracteritza per ser rítmic, eloqüent, apassionat i emotiu, la qual cosa li ha permès desenvolupar el seu propi so distintiu: íntim, profund, alegre i subtil. Ha destacat en el món del violí popular gràcies a la seva visió particular i creativa, rescatant el repertori de dolçaina del seu avi, Simón Altable, i adaptant-lo al violí, component peces originals sota ritmes tradicionals i no tradicionals, i desconstruint el folklore. A més, la seva curiositat i eclecticisme musical l'han portat a desenvolupar una visió més experimental acord amb les noves tecnologies (pedals d'efecte, loop station...). Això li proporciona una nova estètica compositiva: un minimalisme èpic, un folk minimalista experimental acompanyat d'un desenvolupament improvisatori on la intuïció és clau.
Com a resultat de la seva desconstrucció de la música castellana, Blanca Altable ha creat diversos projectes musicals, com Blanca Altable & Chuchi Alcuadrado, Cira Qu, el duo de violins CastellanAs i el seu espectacle visual i sonor "Somos Polvo", amb el qual va llançar el seu primer àlbum ("Somos Polvo") en solitari el 2021. A aquest àlbum li precedeixen dos àlbums amb el duo Blanca Altable & Chuchi Alcuadrado ("Mayo" i "Tyto Alba") i un altre amb la ja extinta banda Cira Qu ("Cira Qu"). També ha enregistrat dos àlbums per a Hombre Folkíbero i ha col·laborat en nombroses produccions discogràfiques de diferents gèneres (pop, música africana, indie, americana, cantautor, etc.).
Ha rebut nombrosos premis al llarg de la seva carrera, com el premi nacional de l'INJUVE (Institut de la Joventut) el 2010 per la millor interpretació de música popular. A més, ha col·laborat amb RNE representant Espanya en el 32è Festival Folk de l'EBU a Croàcia i ha treballat amb AECID (Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament) recorrent Àfrica i col·laborant amb músics de Kènia, Sud-àfrica, Seychelles i Sudan.
Blanca Altable també ha aprofitat les oportunitats de formació que han sorgit, com la beca en el programa Joves Excel·lents de la Fundació Caja de Burgos el 2010 i 2011, que li va permetre aprendre a Califòrnia i Nova York de músics de renom internacional com Martin Hayes, Casey Driessen, Joe Deninzon, Christian Howes, Matt Glasser, Alasdair Fraser, Brittany Haas, Mike Block, Tristan Clarridge o April Verch.
A més del seu treball com a músic, també dedica la seva vida professional a l'ensenyament del violí des de la perspectiva popular i creativa. El 2009 va fundar juntament amb Jesús Javier Ortega el projecte educatiu sense ànim de lucre "Crisol de Cuerda Tradicional", un campament intergeneracional i internacional de violí popular únic a Europa que se celebra a Arlanzón, Burgos i el qual director és el conegut violinista escocès Alasdair Fraser. Juntament amb el seu company musical Jesús Enrique Cuadrado gestiona l'encontre anual EcoFolki. Actualment, Blanca dirigeix el projecte "Taller de Cuerdas Populares" amb l'objectiu de crear una comunitat intergeneracional entorn del violí popular. Imparteix tallers sobre violí popular i/o improvisació per a diferents nivells i edats i ha ensenyat en llocs com el Conservatori Professional de Bilbao, Conservatori Professional de Burgos, Vinterton (Suècia), Crisol de Cuerda, Barcelona Fiddle Congress, encontre anual EcoFolki, Qarbonia, Folk Marathon (Porto), Conservatori Professional de Segovia o l'Escola Municipal de Música de Burgos.
Com a músic d'estudi ha col·laborat en nombrosos projectes musicals i artístics, com VocalizÁfrica, Nélida Karr, Marcela Morelo, Vallarna, Dúo La Loba, Flor de Vida de Álvaro Barriuso, Neonymus, Pure Hemp, Kasparov vs. Deep Blue, Salvador Amor, Sammy Jankis... També ha interpretat la seva música en diversos llocs del món, com ESMAE Porto, 32è EBU Folk Festival, Festival Sonna, Freight and Sauvage, Café Berlín, Galileo Galilei, UBU live, San Miguel Tribu Festival, Folk Segovia, FETAL, Festival Internacional de cinema de Kenia, Festival Internacional de Música de Jartum, Cercle de Belles Arts, Castilla Folk, Folk Comillas, Festival Tradicionàrius o Arca da Noe. També ha participat com a músic en produccions teatrals (Margarito & Cía, Brama Teatro, La Carbonería de la Lola) i col·labora amb artistes visuals.
Compromesa amb la natura i l'emprenedoria social, Blanca Altable està disposada a col·laborar activament amb causes ambientals, socials i a conscienciar sobre temes actuals a través de la música. El folklore és el seu terreny expressiu i s'inspira en diverses tradicions i enfocaments d'aquest estil, combinats amb la seva pròpia expressió com a artista i el folklore de la seva terra natal, Castella, per a fer un folk universal que beu de moltes fonts i no en pertany a cap.