top of page
IMG_9046 (2).jpg

Foto: Sílvia Poch

Alba Careta i Henrio  "Udo"

La trompetista i cantant de jazz Alba Careta i el cantautor i productor Henrio s’uneixen en el tercer treball discogràfic de la col·lecció del Càntut. Cançons de tradició oral. Un projecte que neix d’estirar el fil de la iniciativa Càntut a les escoles: cacem i cantem cançons i la recerca duta a terme per part de l’alumnat de Cassà de la Selva durant el curs 2021-22. Durant aquest procés, van recollir més d’un centenar de cançons de bressol de les diferents cultures presents al municipi.

 

Sota el nom "Udolç", Alba Careta i Henrio emprenen un viatge oníric per diverses d’aquestes i altres cançons de bressol, principalment de les comarques gironines i recollides en l’arxiu del Càntut. La voluntat és recuperar les cançons utilitzades en els moments més tendres de la criança i que han passat de generació en generació amb l’objectiu de tranquil·litzar i fer adormir els infants.

 

El repertori escollit consta de dotze cançons de bressol reinterpretades amb arranjaments delicats de collita pròpia i també de quatre poemes d’Enric Casasses recitats per ell mateix, ambientats en el món de la nit, del son i dels somnis. Tant el disc com l’espectacle en directe compta amb la producció i les guitarres de Santi Careta, que hi aporta un acompanyament musical i personal per actualitzar les melodies menys conegudes (que només es troben en el cançoner del Càntut) i també tonades que la majoria hem escoltat o cantat com "El Noi de la Mare" o "Son son".

 

A aquesta aliança, s’hi suma la direcció artística de la companyia Hotel Iocandi, formada per Griselda Juncà i Tomeu Amer, que, a més de professionals del circ, destaquen per la seva gran sensibilitat escènica i meticulositat a l’hora de dirigir espectacles de diversos estils. Formen part de l’equip, també, l’Adrià Serrano a l’art del so i la Irene Ferrer al poder de les llums.

 

"Udolç", un títol amb matisos:

En una sola paraula es condensen diversos instants presents en el moment d’adormir els infants. Per una banda, la dolçor del lligam que es crea entre adults i infants, de l’amor que es transmet, del ritme bressolant, de les veus cantant a baixa intensitat per dir-se bona nit... I, per l’altra, també contempla aquella part menys tendra i melosa, en què la son i el cansament es fan presents en forma d’udols.

 

“Udolç, un projecte per adormir els més petits i despertar la curiositat dels més grans”

 

 

 

 

 

Crèdits tècnics:

Alba Careta: veu, trompeta i carilló.

Henrio: veu i xiulet.

Santi Careta: guitarra.

 

Arranjaments: Alba Careta i Henrio.

Producció musical: Santi Careta.

Enregistrament: Adrià Serrano.

Mescla: Adrià Serrano i Santi Careta.

Masterització: Yves Roussel.

 

Discogràfica: Segell Microscopi i Bankrobber.

Management: Diàspora Colab i Allau Management.

 

Fotografia: Sílvia Poch.

Localització Torre Modernista Abadal d'Avinyó (Bages, Barcelona).

 

Disseny gràfic: Bankrobber.

Coproducció: Càntut, Fira Mediterrània i Generalitat de Catalunya.

Alba Careta Arnaus,

Trompetista i cantant de jazz nascuda a Avinyó l’any 1995. Torna a Catalunya amb el Màster en Trompeta Jazz del prestigiós Conservatorium van Àmsterdam (Països Baixos) després d’haver passat pel Koninklijk Conservatorium de l’Haia i l’ESMuC de Barcelona.

 

Alba Careta Group va rebre el guardó com a millor disc de jazz dels Premis Enderrock 2019 amb el seu primer treball "Orígens" i una gran rebuda del seu segon àlbum "Alades". A més, també forma part de Rodrigo Laviña & su combo (Extraño Weys), Ulls Clucs (Producció de l’Auditori de Barcelona), OMAC (Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya), Alba Careta & Santi Careta Duo (Espectacle Sons d'un País) i Las Albitas entre altres.

 

Tot i la seva joventut, l'Alba Careta ha actuat amb músics i formacions de renom internacional com Carles Benavent, Ben Wendel, NSJO (Jove Orquestra de Jazz d’Estudiants Holandesa, 2015), JM Jazz World Orchestra (2016), BvR Flamenco Big Band (2019), Balkan Paradise Orchestra (2015-2021), ha estat la directora musical del Paraula de Dones de la Capsa (2019-2020 i 2021-2022) i ha tocat a reconegudes sales i festivals com Jazzaldia (Donostia), Festival Internacional de Jazz de Madrid, Festival de Jazz d’Eivissa, Jazzahead (Bremen, Alemanya), Zaalfelden Jazz Festival (Zaalfelden, Àustria), Opus Jazz Club (Budapest, Hongria), Mercat de Música Viva de Vic, Jamboree Jazz Club Barcelona, Hot Club Portugal (Lisboa) i Bimhuis (Àmsterdam, Països Baixos) entre altres.

Henrio

Després de viure quatre anys a Liverpool i ser la veu de l’última gira de la pianista Clara Peya, el cantautor i productor Enric Verdaguer inicia projecte propi sota el nom artístic Henrio. Després de llançar un primer EP titulat "Help Me Understand", el gener de 2023 eleva l’aposta amb "Somewhere, Sometimes", el seu disc de debut, amb el qual es troba actualment de gira. Aquest disc, escrit en català i anglès, sorgeix a partir d’un bitllet de tornada, de retorn al país d’origen, Catalunya. Recular el camí fet durant quatre anys d’exploració personal, reprendre lligams que havien quedat suspesos per la distància, readaptar-se i remuntar una vida que havia deixat enrere.

 

Anteriorment, el 2015, el cantautor havia publicat "Moonstruck" encara sota el nom d’Enric Verdaguer, amb el qual va realitzar una gira pels principals escenaris de Catalunya abans de fer un parèntesi i residir quatre anys a Anglaterra, on es va graduar en Songwriting and Production a la universitat fundada per Paul McCartney a Liverpool (LIPA).

El Càntut segueix sumant

Nascut l’any 2012 per recollir i difondre la música de transmissió oral recordada per la gent més gran de les comarques gironines, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral compta amb tres branques. El cançoner allotjat a www.cantut.cat és un arxiu amb més de 1.700 cançons en àudio i/o vídeo recollides per caçadors de cançons i cantades per persones grans de les comarques gironines. Uns enregistraments disponibles en línia, amb informacions de context, a més d’un miler de transcripcions a partitura.

 

La segona branca és el festival, del qual, se’n realitzarà la setena edició del 17 al 19 de novembre d’enguany a Cassà de la Selva (Gironès). Un esdeveniment per fer viure el repertori de tradició oral amb concerts, xerrades, tallers i moments per cantar en comunitat.

 

Pel que fa a les produccions pròpies, són propostes que vinculen la tradició amb l’actualitat i entre les quals es troben aquest disc d’Alba Careta i Henrio; el Canti, vesprada de cançó tradicional; l’Hostal Càntut, àpats per cantar, com els que tindran lloc entre el 6 i el 8 d’octubre a la Fira Mediterrània de Manresa; el curs de percussió corporal Santi Serratosa i Càntut, del qual se n’ha programat una nova edició per aquesta tardor a Cassà de la Selva, i els discos "Vega" de Paula Grande i Anna Ferrer, i "Càntut", de Belda & Sanjosex, entre d’altres. L’any 2022, el projecte Càntut. Cançons de tradició oral va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura, atorgat pel CoNCA, amb un dels Premis Alícia de l’Acadèmia de la Música.

  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Alba Careta

Henrio

  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Càntut

bottom of page