top of page
IMG_0185.jpg

Foto: Sílvia Poch

  • YouTube - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Alba Careta Group  "Quartades"

Quartades, el nou single d'Alba Careta Group és, un cop més, el segell musical enèrgic i explosiu de la trompetista bagenca. Ara, fent referència a la força del foc, com és el cas del tercer àlbum “Teia”, que veurà la llum el pròxim 2 de febrer.

 

Amb aquest primer senzill, Alba Careta fa un homenatge a la seva banda. Comparant l’escalfor del foc amb l’escalf dels que ens acompanyen, de les persones que tenim a prop i que ens donen la força del foc per tirar endavant quan no la tenim.

 

Una de les meves grans fonts d’inspiració són els músics amb els qui tinc el plaer de tocar. No només musicalment, sinó també personalment; poder viure i compartir tots aquests moments amb amics que estimo i admiro a parts iguals em dona la força del foc que és "Quartades".

 

Crèdits tècnics:

Alba Careta, trompeta i composició.

Lucas Martínez, saxo tenor.

Roger Santacana, piano.

Giuseppe Campisi, contrabaix.

Josep Cordobés, bateria.

 

Gravat els dies 5 i 6 de juny de 2022 a l'Estudi El Local amb Marc Piña.

Mescles a Gravacions Silvestres amb Adrià Serrano.

Màster amb Dave Darlington.

 

Disseny de Mireia Miralles.

Fotografies de Sílvia Poch.

Alba Careta Arnaus, trompetista i cantant de jazz nascuda a Avinyó l’any 1995. Torna a Catalunya amb el Màster en Trompeta Jazz del prestigiós Conservatorium van Àmsterdam (Països Baixos) després d’haver passat pel Koninklijk Conservatorium de l’Haia i l’ESMuC de Barcelona.

 

Alba Careta Group va rebre el guardó com a millor disc de jazz dels Premis Enderrock 2019 amb el seu primer treball "Orígens" i una gran rebuda del seu segon àlbum "Alades". A més, també forma part de Rodrigo Laviña & su combo (Extraño Weys), Ulls Clucs (Producció de l’Auditori de Barcelona), OMAC (Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya), Alba Careta & Santi Careta Duo (Espectacle Sons d'un País) i Las Albitas entre altres.

 

Tot i la seva joventut, l'Alba Careta ha actuat amb músics i formacions de renom internacional com Carles Benavent, Ben Wendel, NSJO (Jove Orquestra de Jazz d’Estudiants Holandesa, 2015), JM Jazz World Orchestra (2016), BvR Flamenco Big Band (2019), Balkan Paradise Orchestra (2015-2021), ha estat la directora musical del Paraula de Dones de la Capsa (2019-2020 i 2021-2022) i ha tocat a reconegudes sales i festivals com Jazzaldia (Donostia), Festival Internacional de Jazz de Madrid, Festival de Jazz d’Eivissa, Jazzahead (Bremen, Alemanya), Zaalfelden Jazz Festival (Zaalfelden, Àustria), Opus Jazz Club (Budapest, Hongria), Mercat de Música Viva de Vic, Jamboree Jazz Club Barcelona, Hot Club Portugal (Lisboa) i Bimhuis (Àmsterdam, Països Baixos) entre altres.

Alades”, és el recull de les últimes composicions de la trompetista avinyonenca inspirades en les vivències dels seus anys a Holanda, i que ara prenen forma en aquest nou treball a través del llenguatge del jazz més sincer, orgànic i emocional. En certa manera, “Alades” és una mena de continuació de “Orígens” (Blue Asteroid Records, 2018) i tanca la seva etapa d’inspiració holandesa. “L’enyor de viure lluny de casa, la curiositat per saber on ens portarà la vida, i les ganes d’estar al costat de les persones que més m’estimo, són alguns dels sentiments que podeu trobar al nou disc”.

 

Un enregistrament tan sorprenent, fresc i motivador com el seu àlbum debut, però més madur, més atrevit i més rodó. Recull algunes de les composicions inspirades a partir d’impressions i experiències que li han quedat, de tots aquest anys lluny de casa, una època vital tan important per a l’Alba i tan fructífera creativament. Totes les composicions són originals de la trompetista, menys la inspiradíssima i preciosa versió de les “Corrandes d’exili” de Pere Quart. Temes molt diversos, però tots molt interessants, amb els denominadors comuns de la frescor, l’energia i la intensitat amb què es toquen: “toco i composo a partir de les meves experiències intentant arribar a les persones que m’envolten”.

 

I per tirar endavant aquest nou projecte, l’Alba ha format un grup inèdit, amb la incorporació de quatre músics nous, joves emprenedors musicals amb forta projecció de futur, com ella mateixa, amb els quals s'entén a la perfecció: Egor Doubay al saxo tenor, esplèndid i en plena forma durant tot el disc; el pianista Adrián Moncada, exquisit puntal entre els solistes i la rítmica; infal·lible i punyent Jort Terwijn al contrabaix; i fantàstica feina del bateria João Guerra sempre empenyent i motivant a la resta amb gran varietat de registres.

 

L’Alba sent admiració i té plena confiança en els seus companys de viatge, “Simplement he ajuntat amics amb qui em sento bé tocant; això és el que fa que després ens sentim bé a l’escenari i a fora”. Aquesta amistat, aquesta connexió, queden absolutament paleses en el nou disc “Alades”.

 

Per la seva part, la líder del grup es mostra aquí molt segura amb la trompeta, amb alguns apunts tècnics certament difícils, i captiva amb un so ben particular que beu de fonts d'inspiració ben diverses (les sonoritats folks balcàniques i la seva admiració per Ambrose Akinmusire hi són ben presents) però que ella assimila amb tota naturalitat per tocar de forma original i personal. “La música va més enllà de les paraules, ens connecta a través de les emocions i els sentiments, ens remou sense necessitat de ser traduïda a cap idioma”. En aquest nou disc ens ho demostra: música engrescadora que ens fa vibrar, ens emociona, ens posa contents, ens fa ballar, en definitiva, toca a les emocions i als sentiments.

 

Aquest disc ha estat enregistrat a Studio-2 del Conservatorium van Amsterdam per Lex Tanger, editat per Santi Careta, i mesclat i masteritzat per Francisco Duque a l'estudi camaleao.eu de Lisboa. El disseny de l'àlbum és un treball de Mireia Miralles, les fotografies són de Sílvia Poch i el maquillatge i perruqueria d'Àuria Franch.

bottom of page