LOW_Equipo1.jpg

Foto: Riccardo di Natale

  • YouTube - Grey Circle
  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

Aires del Montseny "Lliure albir"

"Lliure albir" (Microscopi, 2019) és el primer treball que presenta l'orquestrina Aires del Montseny, un conjunt vallesà que porta cinc anys dedicats al ball (primer al Ball de gitanes del Vallès, també els ballets vuitcentistes d'autors catalans i, actualment, al ball folk català).

 

Un treball que, com bé defineix el títol, està fet amb amb total lliure albir (capacitat de decidir lliurement independentment dels valors de la cosa elegida). És una proposta valenta i atrevida que pretén, sense cap mena de voluntat d'alliçonar ni marcar el camí a seguir, proposar una nova forma d'entendre el ball folk català, incitar a la gent a moure's d'una altra manera. Apropar el ball folk a sonoritats modernes que es podrien arribar a recordar a una big band o a una banda sonora. Ara bé, respectant sempre els trets característics, tant musicals com coreogràfics, de la nostra música i la nostra dansa, que tant ens estimem.

 

Així doncs, en aquest disc, produït pel compositor Dani López i enregistrat per en Pau Vinyoles als estudis So.cat, hi trobareu algunes de les danses més nostrades i aborígens del Principat com el ball pla, la jota, la rumba i el contrapàs; masurques i xotis (totalment globalitzats dins del món del ball folk); i el tret diferencial d'Aires del Montseny: el ball de gitanes del Vallès.

 

El disc és iniciat pel Ball pla d'Andorra, una composició de Dani López; seguit de La barroca, una sardana curta, dansa que deriva del contrapàs, composició del mestre Pep Coca. Així doncs, seguint la tònica de prioritzar peces de ball folk de nova composició, es dóna pas a la jota de les Terres de l'Ebre: Jota festera, de la Núria Querol, clarinetista de l'orquestrina, on hi col·labora el gran dolçainer de Vinaròs Pau Puig. Però en un ball folk, un dels moments més esperats és quan comença a refilar la masurca, un dels instants més íntims del ball. Arriba Ins, de l'acordionista Perepau Ximenis, on el violí de l'Apel·les Carod li dóna una altra dimensió. I si diem que Aires del Montseny aposta pel ball folk estrictament català, no hi pot faltar el Contrapàs del Pipes, del savi Marcel Casellas; com tampoc està de menys seguir insistint amb el ball pla, una de les danses on l'orquestrina s'hi troba més a gust (Ball pla d'Olot, tradicional). I què seria Aires del Montseny sense els seus orígens? Què seria aquesta orquestrina sense el Ball de gitanes del Vallès i els ballets vuitcentistes d'autors catalans? El disc encara la recta final amb un bolero vuitcentista, Enamorado, de Max Havart; la Rumba de St. Celoni, de Marcel Casellas; el Galop de Rubí, del mestre Joaquim Serra; i Els impresentables, un xotis de Marcel Casellas. Però no es podia tancar un disc sense posar-hi la cirereta, sense atrevir-se interpretant un tema conegut per tothom però passat pel filtre d'Aires del Montseny. No hi podia faltar la famosa havanera La gavina, de Federic Sirés, interpretada per la magnífica cantant i trompetista Alba Careta.

​​

Músics:

Paula Duran, piccolo

Jaume de Dios, flauta travessera

Queralt Valls, violí

Núria Querol, clarinet

Ferran Casanova, clarinet

Lluís Simón, trompeta

Marc Rovira, saxo alt

Jofre Alemany, saxo tenor

Francina Mercadal, trombó

Alvaro Vicente, baix

Jordi Puig, bateria

Marçal Ramon, acordió diatònic

Col·laboradors:

Alba Careta, veu i trompeta a La gavina

Pau Puig, dolçaina a Jota festera

Apel·les Carod, violí a Ins

Dani López, saxo soprà a Ball pla d'Olot

Marc Vall, percussions a Ball pla d'Andorra, Ball pla d'Olot, Rumba de St. Celoni, Jota festera, La gavina, La barroca i Ins.

Crèdits tècnics:

Enregistrat per Pau Vinyoles a l'estudi So.cat d'Esplugues de Llobregat

Edició: Pau Vinyoles, Adrià Carrasco i Dani López

Mescles: Pau Vinyoles

Masterització: Ferran Conangla

Concerts d'estrena:

8 de juny - L'Aliança, Lliçà d'Amunt (presentació)

27 de juny - Festa major de St. Cugat del Vallès

29 de juny - Blanes

5 de juliol - Festa major de Vic

11 d'agost - Festival Trama, Bellver de Cerdanya

7 de setembre - Festes del Tura, Olot